Logistiek concept en Fysieke productielogistiekLogistiek Concept

‘Een toenemend aantal productvarianten, een kortere doorlooptijd, toenemende complexiteit, terugdringen van voorraden en duurzaamheid’. Uitdagingen die u niet onbekend zullen voorkomen en die uw logistieke concept op de proef stellen. Het managen van die materiaalstroom in de Fabriek en breder in de Supply Chain is waar onze Logistieke advies-activiteiten zich op richten. Beginnend vanuit een Value Stream Map (VSM) bepalen we samen met het projectteam hoe de logistieke keten fysiek wordt opgebouwd en aangestuurd (zie ook Material flow controlProductieplanning voor het MKB). Focus zal daarbij altijd liggen op eenvoud en FLOW gesteund door LEAN principes en een besturing die zoveel mogelijk op de ‘shopfloor’ kan worden uitgevoerd. De kunst is om ERP daarbij ondersteunend in te zetten zonder dat dit een knellend keurslijf wordt.

Van het samenvoegen van warehouses tot en met het invoeren van kanbans op de werkvloer, als het aankomt op optimalisatie van uw logistieke proces of keten dan is Ergo-Design uw partner. Belt u ons voor een vrijblijvende kennismaking?

Belt u ons voor een vrijblijvende kennismaking? Dan denken wij graag met u mee aan een nieuw logistiek concept.

Fysieke productielogistiek

Dit werkveld omvat de fysieke inrichting van intern transport en material handling, vanaf binnenkomende goederen tot en met expeditie (inbound t/m outbound). Deze aspecten kunnen ook deel uitmaken van ‘Factory Design’ en/of het ‘Logistiek Concept’. Regelmatig komt het echter voor dat uw deelvragen separaat onderzocht moeten worden op hun haalbaarheid. komen zien we dit ook als een separaat aandachtsveld. Onderwerpen daarbij zijn: inrichting goederenontvangst – magazijnindeling – standaardisatie van emballage (incl.retour) – orderpicking en orderpickkarren – kitting – (tussen)buffers en materiaallocaties op de werkvloer – gangpadbreedtes, intern transportmiddelen (AGV’s, smalle gangentrucks, elektropalletwagens, treintjes) – inzet manipulatoren en tilhulpen – intern transportsysteem (hangbaan, EMS) – verpakken finished goods – inrichting expeditie zijn allemaal aspecten binnen het werkveld van de fysieke productielogistiek.

Material flow control

Hoe realiseren we FLOW? Dit werkveld omvat de praktische aansturing van de materiaalflow (zie ook Planning & Scheduling). Met welke frequentie gaan we de lijnen, machines en stations bevoorraden? Hoe groot zijn de benodigde buffers? Waar zetten we Kanbans in? Werken we met milkruns? Welke schedulingregels hanteren we? Hoe minimaliseren we omstellingen? Allemaal vragen die spelen bij het creëren van FLOW. Bij de aansturing van de materiaalstroom passen we natuurlijk de LEAN / Just in Time (JIT) principes toe en verkorten we de Doorlooptijd.