DORC

Masterplan nieuwbouw

DORCFirst-time-right’ producten bij D.O.R.C. naar 95% Met D.O.R.C. (Dutch Ophthalmic Research Center) bezit ons land een vooraanstaande producent van oogheelkundige apparatuur en instrumenten. Het innovatieve hightechbedrijf exporteert naar zo’n tachtig landen wereldwijd. Vanwege groei zocht D.O.R.C. naar de optimale vorm om zijn productiefaciliteit in Zuidland uit te breiden. Ergo-Design bracht de gewenste infrastructuur in kaart en reikte de bouwstenen aan voor een Lean-productiewijze.

In het masterplan is de meest logische en meest efficiënte flow van productieactiviteiten bepaald, van inkomende goederenstroom en de productie van medische instrumenten tot de cleanroom en wereldwijde verzending. Ook is geanalyseerd hoe de herinrichting van het productieproces te realiseren is, rekening houdend met gedeeltelijke nieuwbouw om de groei te faciliteren.

Als onderdeel van de Lean-implementatie vindt op de werkvloer dagelijks overleg plaats, is een gestandaardiseerde werkmethode ingevoerd en werd een ‘supermarkt’ ingericht. Onderdelen langs de productielijn zijn altijd voorradig, zodat díe types geproduceerd kunnen worden die de klant vraagt. Als de voorraad onder een bepaald niveau komt, worden onderdelen automatisch aangevuld. Deze eerste fase van Lean is ingevoerd binnen de productieafdeling van vitrectomen, een basisinstrument voor oogoperaties. “Het resultaat is een man-efficiencyverbetering van ongeveer 40% ten opzichte van een jaar terug”, zegt manager production Alwin van der Elburg. “De ‘first time right’ producten hebben we op kunnen voeren naar 95%.” Van der Elburg verwacht een olievlekwerking naar de vier andere productieafdelingen. De Lean-bouwstenen zijn gekoppeld aan het ‘DORC DNA’, waarin de kernwaarden van het bedrijf zijn verankerd.“De koppeling die we dankzij Ergo-Design hebben gerealiseerd, stelt ons in staat gericht verbeteringen door te voeren. Zo kunnen we Lean in de genen van het bedrijf inbedden.”

Terug naar referenties